Kašpérák

kašperskohorské kino

"O jarních prázdninách do kina"

Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory vás zve na prázdninový filmový festival pro rodiče s dětmi. 

Kašpérák je skřítek, který žije v našem kině a během jarních prázdnin se vždy rád podívá na dětské filmy a děti se můžou přijít podívat s ním. A na jaké filmy se můžete těšit letos? 

Myška a medvěd na cestách

13. března | 17:00

I když jsou různě velcí, jeden je upovídaný a druhý místo povídání raději hraje na housle či harmoniku, jsou medvěd Ernest a myška Celestina nerozlučnými kamarády. Když se tak trochu i Celestininým přičiněním rozbijí Ernestovy zamilované housle, musí se vrátit do jeho rodné země Breptánie. Protože jen tam je dokáží opravit, je to totiž země hudbě a hudebníkům zaslíbená. Když však Ernest a Celestina do Breptánie navzdory všem překážkám dorazí, čeká je hodně nemilé překvapení. Něco se zásadně změnilo a pokazilo. Jakékoliv hraní na hudební nástroje nebo i jen pouhý zpěv jsou totiž v celé zemi zákonem zakázané a na dodržování tohoto nařízení dokonce dohlíží speciální policie! Ale Ernest a Celestina se tímto nesmyslem rozhodně nemíní řídit, zejména když se potkají s hrdinnými členy hudebního odboje. Společně se pokusí tuto nespravedlnost a nesmyslnost napravit, aby se do medvědí země vrátila nejen hudba ale i radost, kterou dokáže v každém probudit.

Mimi & Líza: Zahrada

14. března | 17:00

Nevidomá Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. Vzájemně se učí velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu a jeho pestrosti. V novém příběhu nazvaném Zahrada přijíždí na dvůr jejich domu žlutý kontejner, který sousedé začnou brzy zaplňovat starými a rozbitými věcmi. Líza je zvědavá, co vyhodí Mimi a je překvapená, když nic nevyhazuje. Pro Mimi jsou totiž všechny staré věci doma pevnými body a malými jistotami ve tmě. Líza se rozhodne vyhodit svůj starý červený míč. Ten ale zapadne za kontejner a dívky díky němu objeví tajné dveře do nádherné Zahrady kouzelného skřítka Zázračníka, který je vezme na rychlou cestu skrze všechna roční období. Jenže když na konci kouzelné cesty najdou vyhozený míč a vhodí ho do kontejneru, z věcí uvnitř se složí a oživne obrovská Obluda. Obluda je plná radostné touhy. Chce si hrát. Na odmítnutí ale zareaguje agresivně. Spolkne Zázračníka a způsobí totální rozvrat Zahrady. Mimi s Lízou podniknou cestu do jejího břicha, aby vysvobodily Zázračníka a až tam pochopily, že Obluda vlastně není zlá, jen nešťastná a rozzuřená, protože se cítí odmítnutá a opovržená. Dívky tam ale zároveň objeví i její ohromný potenciál být užitečnou a vyléčit Zahradu. Na konci příběhu Mimi s Lízou zjišťují, že i k materiálním věcem je třeba přistupovat s láskou, respektem a že každý předmět má svůj účel. Toto radostné poznání dívkám pomůže si uvědomit svou spoluzodpovědnost vůči světu, který je obklopuje a zároveň je inspiruje aktivně ho přetvářet.

Super Mario Bros. ve filmu

15. března | 17:00

Sourozenci Mario a Luigi sní o tom, že povedou nejlepší instalatérskou firmu v New Yorku, což jim zatím moc nevychází. Možná právě proto jsou ochotní vrhat se i do úkolů, které jsou zjevně nad jejich nepatrné síly. Chuť jít do všeho po hlavě se jim nevyplatí ve chvíli, kdy vlezou do podezřele vypadající obří zelené trubky a pár vteřin nato se jí nekontrolovatelně řítí „kamsi“. Na druhém konci potrubí na ně čeká fantastický svět, jehož obyvatelé právě řeší dost podstatný problém. Ohavný ještěr Bowser, král jednoho ze zdejších království, se totiž rozhodl silou ovládnout všechny ostatní říše. V hledáčku má především Houbové království, jehož vládkyni, princeznu Peach, by si navíc rád vzal za manželku. Věčný smolař Luigi po své životní jízdě skončí právě v Bowserově spálené zemi, kde je okamžitě zajat poskoky zdejšího krále. To Mario má mnohem větší štěstí, protože království princezny Peach, kam dopadne, vypadá jako ráj nejen pro houbaře. Peach je navíc fajn holka bez princeznovských manýrů, a tak když se Mario dozví, jaké jí hrozí nebezpečí, okamžitě se jí rozhodne pomoci. Zvlášť když přitom bude moci zachránit i milovaného bratra Luigiho. Zapomíná přitom jaksi na to, že rozhodně není žádný hrdina a že to nejstatečnější, co dosud udělal, bylo utažení povoleného kohoutku. Jenže když jste Super Mario, tak se žádných překážek nebojíte.


Vstupné: děti 80 Kč, dospělí 100 Kč 


Plakáty s programem zde:

Kašpérák
Myška a medvěd na cestách
Mimi & Líza: Zahrada
Super Mario Bros. ve filmu