Beseda na téma: Co chutnalo na staré Šumavě?
Přednáška a beseda Václava Malovického, autora Kuchyně staré Šumavy a Kuchyně starého Pošumaví nabídne posluchačům odpovědi na otázky, čím se lišila a liší kuchyně tohoto regionu od ostatních částí republiky
Představí gastronomický rok všední i sváteční
Povíme si o tehdejších pověrách jako: jezte zelí, budete krásní! Kdo nejedl zde brambor, jako by nebyl na Šumavě říkávalo se…Dozvíte se o šumavských bylinkách a jejich využití v kuchyni, tajnosti uzeného, o všelikých knedlících, a populárních masech, i proč neměli staří šumaváci rádi ryby ani houby. Připomeneme sladká pečení, zeptáme se, jak chutnala opice šumavská, co nabízel les, zda je kulajda šumavská specialita či zda je zde polévka grunt a mnohé dalších gastronomických zajímavostí.
Dotkneme se i otázky zda vůbec existuje typicky česká kuchyně? Je to svíčková, guláš, smažený řízek či je knedlík „český vynález“ Vlivy na ni působící v minulosti i současnosti, Ovlivnili ji Židé, Čeští Němci, Bavoři či Vídeňská kuchyně?
Beseda bude doprovázena malou degustací starých šumavských specialit a autogramiádou knih V. M. Tradiční součástí besed je vlastivědný gastronomický test o ceny.
O autorovi
Ing. Václav Malovický, publicista, scenárista a spisovatel,( * Plzeň 1943 ) Redaktor Gastro&Hotel profi revue, stálý autor řady gastro časopisů, spolupracovník Českého rozhlasu stanic Vltava, Plzeň, Hradec Králové, moderátor gastro teamu Nepomucké kuchařinky, o gastronomii Čech a Střední Evropy přednáší v knihovnách i muzeích – NZM Praha, Muzeum Jižního Plzeňska v Blovicích, plzeňské ZOO či spoluorganizátor gastro akcí Nepomucké hnětýnky, Pohořské posvícenské Koláčování atd.
Vydané knihy
- Kuchyně staré Šumavy,( 6.vydání),
- Kuchyně starého Pošumaví,
- Kuchyně starého Chebu (s Evou Dittertovou),
- Kuchyně mezi Orlicí, Labem a Cidlinou,
- Švejkova cestopisná kuchařka,
- Co chutnalo a chutná mezi Orlicí, Labem a Cidlinou,
- Co chutnalo a chutná v Pošumaví,
- Bez vody neuvaříš
Dětské knihy
- Matýskovo putování tajemnou Šumavou
Následující víkend 8. – 10. 4. 2016 pro Vás připravujeme v návaznosti na přednášku gastronomický víkend s názvem Labužnický víkend staré Šumavy, kde ochutnáte některé z receptů knihy V. Malovického.
Místo konání
Hotel Rilancio Náměstí 8 341 92 Kašperské Hory
+420 379 738 340, www.hotelrilancio.cz, info@hotelrilancio.cz