Den hudby na hradě Kašperk

hrad Kašperk

středověká hudba mezi hradními zdmi.

U příležitosti Evropského dne hudby je na hradě Kašperk připraven bohatý program zaměřený právě na tuto část uměleckého života. Na hradním nádvoří vystoupí hudební skupina Bakchus, která se specializuje především na hudbu 12. – 16. století, ale nejsou jim cizí ani ostatní hudební žánry (např. klasická hudba, jazz a další). Členové hudební skupiny Bakchus hrají na repliky středověkých hudebních nástrojů jako jsou např. dudy, šalmaje, kvintera, zvířecí rohy nebo loutna. Bakchus vystoupí 4× denně na hradním nádvoří a díky velmi dobré akustice bude skupina hrát a zpívat bez nazvučení, tzv. unplugged.

Další zajímavostí na hradním nádvoří budou zástupci Návštěvnického centra Dřevák z Modravy, kteří s sebou přivezou několik zajímavostí ze své expozice ke zpracování a využívání dřeva. Návštěvníci uvidí např. tajemný šumavský hudební nástroj „hůkadlo“ nebo si budou moci vyzkoušet kvalitu tónu vyprodukovaného hudebním nástrojem s ozvučenou deskou vyrobenou ze dřeva s kazem (sukem), normálního dřeva a rezonančního dřeva.

Ve dvou řemeslných dílničkách na návštěvníky čekají ukázky, jak vznikají hudební nástroje (např. píšťalky nebo flétničky). Sami si pak můžou jednoduchý hudební nástroj vyrobit pod dohledem rodiny Markovy z Kašperských Hor.

Na hradě budou samozřejmě probíhat i komentované prohlídky hradu Život na hradě a Stavba hradu. Pro malé návštěvníky jsou připraveny** interaktivní dětské prohlídky.**