Noc kostelů

Kostel sv. Markéty Kašperské Hory

Pozvání na šestou Noc kostelů v Kašperských Horách

Noc kostelů je akce, která vznikla v Německu, k nám přišla z Rakouska a první Noc kostelů v České republice se konala 29. května 2009. V odpoled­ních, večerních a nočních hodinách se otvírají různé kostely všech křesťanských církví a stále jich přibývá. Pořádají se koncerty, přednášky a další kulturní zážitky pro všechny příchozí.
Noc kostelů už z principu své myšlenky není akcí pro věřící a farníky, ale pro všechny obyvatele a příchozí, pro ty, kteří si chtějí prohlédnout kulturní bohatství v kostelích nashromážděné generacemi našich předků, něco se o nich dozvědět a třeba si i nezávazně popovídat o křesťanství a jak ho žijeme.
V Kašperských Horách se tato událost pořádá od roku 2011 a od počátku je její duší, hnacím motorem, sponzorem a prakticky vším ostatním paní doktorka Patáková, které podle svých sil pomáhají ostatní farníci. Návštěvnost je pokaždé celkem vysoká i proto, že naše město je turistickým střediskem a neskromně se domníváme, že i díky kvalitnímu programu. Už jsme vyzkoušeli mnohé a letos bychom Noc kostelů chtěli víc zaměřit na naše nově opravené varhany. Proto zvlášť zveme všechny obyvatele Kašperských Hor, protože to nejsou varhany jen pro ty, kdo do kostela pravidelně chodí. Je to přínos pro nás všechny a jejich tony také mohou potěšit srdce všech.

V letošním roce se Noc kostelů koná 9. června a ve všech našich kostelích začíná od 14.00. Kostel sv. Mikuláše a Panny Marie Sněžné budou jen zpřístupněny, a to do 18.00. Hlavní program bude v kostele sv. Markéty na náměstí:
V dopoledních hodinách program pro školu – prohlídka varhan
14.00 Komentovaná prohlídky kostela sv. Markéty
14.00 Putování po kašpersko-horských kapličkách s Marií Patákovou; návrat cca 16.00
14.45 Koncert žáků ZŠ a ZUŠ v Kašperských Horách
15.30 Přednáška Karel IV. a jeho ikony – Karlovo dvorské malířství; přednáší Mgr. Libor Gottfried
17.00 Mše sv.
18.00 Prohlídka varhan a povídání o varhanní hře s Naším farářem P. Jendou Kulhánkem
19.00 Varhanní koncert – hrají Mgr. Miroslava Svobodová, varhany a Martin Kanaloš, klarinet
20.30 Večerní zpěvy z Taizé a chvály
Po celou dobu programu možnost duchovního rozhovoru nebo svátosti smíření

Přijďte prosím všichni, srdečně vás zveme a těšíme se na vás.
Helena Pekárková

Plakátek ke stažení ve formátu pdf: Noc kostelů