Purgatio

kostel sv. Mikuláše

audiovizuální koncert

Rádi bychom vás tímto pozvali, na koncert do kostela sv. Mikuláše v Kašperských Horách.
Kostel během roku není běžně veřejnosti přístupný. Několikrát do roka, zejména v letních měsících, se zde však pořádají poutavá hudební vystoupení. 

5. července 2021 se v kostele sv. Mikuláše představí unikátní audiovizuální projekt Purgatio.
Máte jedinečnou možnost spojit návštěvu gotické památky s dech beroucím koncertním vystoupením, doplněným o zajímavé prvky. 

Cena vstupného 200 Kč.

Předprodej a rezervace vstupenek na infocentru v budově radnice nebo na tel.: 376 503 413. 

O projektu „Purgatio“:

Projekt „Purgatio“ je naprosto ojedinělé a v České republice dosud ve své originalitě neprezentované audiovizuální dílo, spojující v jeden celek gregoriánský chorál, renesanční polyfonii, mluvené slovo a kresbu světlem.

Představte si kostel či kapli, které jsou ponořeny do naprosté tmy a ticha. Náhle se tma probouzí… Světlo a jeho magické obrazy vetkly pomyslný život lidské duši a ta se vydává na cestu. Stejně tak jako v Danteho Božské komedii prochází po smrti duše peklem a očistcem, až nakonec dojde do samotného ráje. Touto strastiplnou cestou ji provází jen magický zpěv dvou lidských hlasů. A rovněž hlas vypravěče, jenž sám, obklopen tmou, promlouvá ke každému z posluchačů a jen jemu jedinému, sedícímu ve tmě, předává věčný příběh života a smrti, moudrosti a pokory.

Být sám se sebou. Sám se svou duší. Vnímat lidský hlas a zpěv. Spočinout v daném okamžiku. Takový je projekt dua Kchun, jenž symbolizuje Zemi a přijetí. Kchun.

O kostele sv. Mikuláše:

Hřbitovní areál, vzdálený cca 1 km od centra města, ukrývá významnou památkou rané středověké architektury. Mohutná trojlodní bazilika sv. Mikuláše z počátku 14. století se do dnešní doby dochovala téměř v původní architektonické podobě. V kostele se na zdech dochovaly barevné fresky z 1. pol. 14. století, neporušené gotické arkády a malovaný prkenný strop z roku 1700 v hlavní lodi, který je dílem tehdejšího purkmistra A. V. Groffa. Kostel zaujme svou starobylostí, strohostí i jedinečnou akustikou.

V blízkosti mohutného gotického chrámu sv. Mikuláše se nachází o poznání menší kaple svaté Anny. Současná barokní podoba kaple pochází z roku 1757, samotné základy kaple však mohou být mnohem starší.

Plakát ke stažení zde.