Šumavské Kašperské Hory v dobách Karla IV.

Náměstí, Kašperské Hory

Historické slavnosti města připomenou dobu krále Karla IV.

Přijeďte ve dnech 9. a 10. září do Kašperských Hor a vrátíte se s námi do roku 1356. Vrátíme se společně do doby, kdy Karel IV se svou manželkou Annou Svídnickou a jejich družinou přijíždí do svého města Kašperských Hor. Projedou středověkým tržištěm, které se jen na chvíli ztiší, aby uvítalo svého panovníka. I místní řemeslníci, kteří pilně pracují, aby uživili své rodiny, přestanou pracovat. Je zde kovář, hrnčíř, tkadlec, provazník, přadlena, tesař, košíčkář, mastičkářka, svíčkař, šperkař, písař, žebrák, mincíř, věštírna, lazebna, neboli všechna řemesla, která jsou potřeba pro chod města a blaho obyvatel. Tyto řemesla nejsou cizí lidu Kašperskému a ani lidu z blízkého či dalekého okolí. Všichni příchozí bez ohledu na věk si mohou vyzkoušet řemesla, která je zajímají.
Aby se král se svou chotí v Kašperských Horách nenudili, purkmistr jim připravil zábavný program. Budou zde k vidění šermířská vystoupení a souboje, taneční vystoupení a divadelní přestavení. Svůj díl v pobavení krále budou mít i šašci Jürgen a Francois. Aby toho nebylo málo, tak v sobotu do Kašperských Hor přijede solná karavana z Grafenau. Němečtí kupci složí hold královně a dostanou povolení obchodovat se solí. Obchod bude povolen nejen místním řemeslníkům, ale všem, kdo budou mít zájem a budou mít co nabídnout na směnu.
Vrcholem sobotního hýření a zábavy bude rytířský turnaj na koních, který se bude odehrávat na louce za hřbitovním kostelem sv. Mikuláše. Tento prostor nabízí nádherné výhledy do střední Šumavy a Pošumaví. Na turnaj doprovodí v průvodu krále a královnu s jeho družinou všichni měšťané i prostý lid. Velkolepé rytířské klání bude zakončeno slavnostním vyhlášením vítěze. Jako odměna pro něj i pro všechny zúčastněné i diváky bude velkolepá ohnivá show na náměstí.
Všichni jste srdečně zváni na tyto téměř dvoudenní královské radovánky. Na akci nesmí nikdo chybět. Přece jenom, kdy zase budete mít možnost vrátit se zpět do doby vlády Karla IV.
Kdybyste měli pocit, že radovánky jsou jen pro dospělé, nenechte se mýlit, na své si přijdou i děti. Jsou pro ně připravené různé soutěže, mohou si vyzkoušet všechna místní „dospělácká“ řemesla a mnoho dalšího. Přijeďte a přesvědčíte se sami.

Financováno z projektu Po stopách Karla IV.

Plakátky

Foto z oslav