Dřevařství na staré Šumavě

IS a SEV Kašperské Hory

Interaktivní program pro celou rodinu

Pořádá: Sdružení přátel historie a šermu Gabreta, pod vedením Karla Ešnera

Projekce unikátního filmového dokumentu Projekce unikátního historického dokumentu o šumavském dřevařství a zpracování dřeva před 100 lety (instruktážní film ze Schwarzenberské dřevařské školy). Filmová projekce potrvá cca ½ hodiny.

Dovednosti „starých Šumaváků“ v lese i v dílně 

Jedná se o dovednosti, které patřily k běžnému životu na Šumavě do poloviny 20. století. Představena bude mj. příprava stavby vorů, např. výroba houžví, které se používaly ke svazování jednotlivých kmenů vorů.

Pro tyto činnosti se často používalo tradiční dřevěné zařízení k upínání menších kusů dřeva zvané „Dědek“, „Osel“ či „Kozel“. Práci na tomto zrestaurovaném zařízení si budou moci návštěvníci programu sami vyzkoušet. Konkrétně se bude jednat o:

  • výrobu šumavských dřeváků
  • pomocí speciálního hoblíku bude představena výroba dřevěného drátu pro sirky a žaluzie
  • další dovedností bude vrtání dřevěného vodovodního potrubí speciálním dlouhý vrtákem
  • účastníci programu si budou moci tyto historické řemeslné nástroje sami vyzkoušet nebo je aspoň vzít do ruky (některé jsou staré až 100 let)

Pro koho je program určen?
Program je vhodný nejen pro zájemce či znalce historie života na Šumavě. Zabaví se i celá rodina vč. dětí, protože velkou část nástrojů si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet.

Program je součástí projektu Stará řemesla v srdci Šumavy, který je podporován Plzeňským krajem z Programu na podporu venkovského a industriálního cestovního ruchu v Plzeňském kraji 2021.

Kontakt:
Zdeněk Svoboda
Tel. č.: 775 355 175