Filmové Kašperské Hory

kašperskohorské kino

filmový festival na Šumavě

Další ročník filmového festivalu představí filmy, které souvisí se Šumavou. Z široké nabídky si vyberou nejen dopělí. Ve foyer kina budou probíhat oblíbené animační dílny pro děti.

Nové večerníčky české televize pátek až neděle vždy od 11:00 (foyer kina) 

Animační dílny pro děti v sobotu a neděli v čase 10:00–12:30 (foyer kina) 

Čtvrtek 26.10.2023

19:00 Muž, který stál v cestě (kinosál)
Česko / Ukrajina / Litva, 2023, 120 minut
Příběh lékaře a politika Františka Kriegla zachycuje dramatické události 21. srpna 1968, kdy byl v noci společně s čelními představiteli KSČ zatčen a unesen do Moskvy. Byl jediným československým politikem, který se v zajetí i pod hrozbou likvidace postavil Leonidu Iljiči Brežněvovi a nepodepsal Moskevský protokol, dokument, jenž znamenal souhlas s okupací Československa. Filmové drama v hlavní roli s Tomášem Töpferem odhaluje zrůdnost komunistického režimu se zaměřením na hrdinu Pražského jara a nejvyhrocenější úsek jeho života i novodobých dějin Československa.

Vstupné: 130 Kč

Pátek 27.10.2023

11:00 Promítání večerníčků (foyer kina)
Jezevec Chrujda, Anča a Pepík, Chaloupka na vršku, Nejmenší slon na světě a Žížaláci 

16:00 Adam Ondra: Posunout hranice (kinosál)
Česká republika / Itálie, 2022, 80 minut
Několikanásobný mistr světa Adam Ondra leze celý život. Od raného dětství uchvacoval svými výkony a dodnes posouvá hranice lidských možností. Sám říká, že neví, kým by bez lezení byl. Při každodenním tréninku na skále čelí samotě, ale na dlouhé povídání stejně nemá čas ani povahu. Největší oporou mu pak je manželka Iva, která svou lezeckou kariéru pověsila na hřebík, aby Adama mohla jistit ze země. Dokument je osobní zpovědí dvojice o těžkostech vrcholového sportu, náročné přípravě na LOH v Tokiu, ale i partnerské blízkosti a výzvách rodinného života.

Dobrovolné vstupné


19:00 Úsvit (kinosál)
Česko / Slovensko, 2023, 117 minut
Je rok 1937 a v nově vznikajícím průmyslovém městečku na úpatí Tater je učiněn hrůzný nález. V areálu továrny je nalezeno tělíčko mrtvého novorozeněte. Znepokojení mezi místními nevyvolá ani tak zmařený lidský život jako nejednoznačné pohlaví dítěte. Bůh totiž stvořil jen muže a ženu, a nalezené dítě proto nemůže být člověk. Těhotná aspirující lékařka Helena provází hluboce lidským příběhem o neinformované, netolerantní společnosti a vyvrací naši mylnou domněnku, že jsme na vrcholu pokroku i myšlení. Výpravné drama o stále kontroverzním tématu soutěžilo na festivalu v Karlových Varech o Křišťálový glóbus. Autorem hudby je Simon Goff, držitel ceny Grammy za seriál Černobyl.

Vstupné: 130 Kč

Sobota 28.10.2023

10:00–12:30 Animační dílny pro děti (foyer kina) 

11:00 Promítání večerníčků (foyer kina)
Jezevec Chrujda, Anča a Pepík, Chaloupka na vršku, Nejmenší slon na světě a Žížaláci 

14:00 Tonda, Slávka a kouzelné světlo (kinosál)
Česko / Slovensko / Maďarsko, 2023, 82 minut
Malý Tonda od narození svítí. I přes svůj mimořádný dar tráví veškerý čas ve svém pokojíčku, kde jej střeží úzkostliví rodiče. Vše se změní těsně před Vánoci, když se do domu přistěhuje střelená brýlatá dívka Slávka. Když se společně vydávají prozkoumat záhadu hrozivé příšery ve starém činžovním domě, vznikne mezi nimi nezlomné pouto. Poetický příběh o sebe přijetí a jinakosti, v níž spočívá naše největší síla, si podmaní děti i dospělé. Ať jsme velcí nebo malí, všichni v sobě nosíme malé světýlko – jen ho musíme umět zažehnout. Snímek si odnesl prestižní cenu poroty v soutěžní sekci Contrechamp z Mezinárodního festivalu animovaného filmu v Annecy. Po filmu si společně vytvoříme svítící postavičku, která nám bude připomínat, že jinakost není špatná, že každý z nás je jedinečný a že díky své originalitě můžeme potkat nové přátele a zažít nová dobrodružství.

Vstupné: 80 Kč


17:00 Nikdy neříkej nikdy (kinosál)
Česko / Slovensko, 2023, 104 minut
Naďa se rozvádí a Petr taky. Dohromady je svede souhra okolností a malá dopravní nehoda. Jak se ale ukáže, je více než dobře, že do sebe narazili. Rozvod totiž může být odrazovým můstkem k novému štěstí. A snad i pubertální potomci se smíří s tím, že teď spolu budou všichni trávit hodně času. Letní romantická komedie o nových začátcích a hledání klidu mezi jógou a stromy navrací divákovi jistotu, že ať se děje cokoliv, vše dopadne správně. Hvězdně obsazená komedie je celovečerním debutem slovenského režiséra Braňa Mišíka. V hlavních rolích se představí Tereza Kostková a Tomáš Maštalír.

Vstupné: 130 Kč


19:00 Bod obnovy (kinosál)
Česko / Polsko / Srbsko / Slovensko, 2023, 111 minut
Je rok 2041 a lidstvo přišlo na způsob, jak obejít smrt. Stačí si stejně jako svá data zálohovat i vlastní osobnost a vytvořit “bod obnovy”. To vám v případě náhlého úmrtí následkem úrazu či vraždy garantuje právo na jeden celý dlouhý život. Co když ale toto základní právo na život někdo poruší? V Čechách tak málo zastoupené scifi předkládá detektivní zápletku v čele s agentkou Em, která se spletitému případu snaží přijít na kloub. Ambiózní snímek o morálních dilematech společnosti je splněným snem debutujícího režiséra Roberta Hloze a nadchne především digitálně upravenou futuristickou vizí evropské metropole, dynamickou kamerou a nabušeným soundtrackem. Zkušený scifi fanoušek najde i odkazy na klasiky Minority Report či Blade Runner a další filmové easter eggy.

Vstupné: 130 Kč

Neděle 29.10.2023

10:00–12:30 Animační dílny pro děti (foyer kina) 

11:00 Promítání večerníčků (foyer kina)
Jezevec Chrujda, Anča a Pepík, Chaloupka na vršku, Nejmenší slon na světě a Žížaláci 

15:00 Sklo v proměnách času (kinosál)
Unikátní dokument o historii skla, který mapuje historii a současnost významných skláren v oblasti Šumavy a Bavorského lesa. Dokument byl natočen ve spolupráci bavorských filmařů a PhDr. Vladimíra Horpeniaka. Je doplněn českým komentářem. 

Dobrovolné vstupné


Podrobný program festivalu najdete zde: Filmové Kašperské Hory 2023

Akce uskutečněna za finanční podpory Plzeňského kraje www.turisturaj.cz.