Filmové Kašperské Hory

kašperskohorské kino

filmový festival na Šumavě

Další ročník filmového festivalu představí filmy, které souvisí se Šumavou. Z široké nabídky si vyberou nejen dospělí. Ve foyer kina budou probíhat oblíbené animační dílny pro děti.

Pátek 25.10.2024

19:45 Král Šumavy 2: Nepřítel lidu (kinosál)
Král Šumavy byl odsouzen na devět let do komunistického lágru. Jeho marný boj s větrnými mlýny je nyní o to důležitější, že za sebou zanechal milující Marii, která režimu a všem příkořím vzdoruje bez jeho pomoci. Ale pro něj taková zkušenost není nic nového – vždyť přežil už německý lágr. Boj za svobodu pokračuje! Po Davidu Ondříčkovi přebírá režijní otěže Damián Vondrášek, který před dvěma lety zaujal oceňovaným seriálem Pět let. Král Šumavy je inspirován skutečným příběhem Josefa Hasila, který se již pokusilo zpracovat vícero tvůrců, mimo jiné Karel Kachyňa a Kristina Vlachová. 

Vstupné: zdarma

Sobota 26.10.2024

14:00 Velký pán + workshop (kinosál)
Česko, 2024, 72 min
Malý pán se po devíti letech vrací na plátna kin, ale už stihl vyrůst. V novém loutkovém dobrodružství musí čelit tajuplným jeleňákům, kteří se z ničeho nic zjevují v okolních lesích. Při záchraně svých přátel a milované Majolenky musí sobě i ostatním dokázat, že se z něj stal Velký pán. Režisér Radek Beran navazuje na tradici českého a slovenského loutkářství v kombinaci s bohatým přírodním světem.
Workshop: Loutka
(foyer kina) Po zhlédnutí filmu čeká na děti workshop, kde si vyrobí vlastní malou roztomilou loutku z korálků. Tento zábavný a kreativní zážitek umožní dětem nejen rozvinout jejich představivost a zručnost, ale také jim přinese radost z vlastnoručně vytvořené hračky.

Vstupné: 80 Kč


17:30 Výjimečný stav (kinosál)
Česko, 2024, 100 min
Karel (Ondřej Vetchý) je rozhlasovým zpravodajem na Blízkém východě. Jeho žena Marta (Tatiana Dyková) je redaktorkou v Česku. Co by si tak nenašla mladšího milence. Jenže Karel se tajně vrací a celá nevěra vyjde najevo. Aby toho nebylo málo, na Blízkém východě vypukne v jeho nepřítomnosti revoluce. Zatímco se tým Českého rozhlasu pokouší Karla dostat do bezpečí, on na bytě natáčí mystifikační reportáže a motá se do spirály lží… Výjimečný stav je filmovým návratem režiséra Jana Hřebejka, ale i scenáristy Milana Tesaře, jednoho z autorů České sody, který námět zpracoval i jako divadelní hru. 

Vstupné: 130 Kč


19:45 Vlny (kinosál)
Česko / Slovensko, 2024, 131 min
Píše se rok 1967. Tomáš a Pavel jsou bratři vyrůstající bez rodičů – starší Tomáš se v šedi komunistického Československa snaží hlavně na sebe neupozorňovat, jeho mladší bratr, student Pavel, má však mnohem odbojnější povahu. Závanem svobody je pro něj vysílání Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, jemuž šéfuje Milan Weiner. Když je vypsán konkurz na místo v redakci, je to výzva, kterou nelze odmítnout… Jiří Mádl, inspirován americkými vzory, přináší v českém prostředí nevídanou epickou podívanou a připomíná pozapomenutou kapitolu českých dějin, na niž můžeme být hrdí. Příběh o svobodě a osobním hrdinství je třetím snímkem, na němž se Jiří Mádl podílel jako režisér a scenárista; na karlovarském festivalu, kde měl letos premiéru, za něj získal Diváckou cenu.

Vstupné: 130 Kč

Neděle 27.10.2024

17:30 Zahradníkův rok (kinosál)
Komedie / Drama
Režisér a scenárista Jiří Havelka se po Vlastnícich a Mimořádné události vrací na pláta kin s novou tragikomedií Zahradníkův rok. Oldřich Kaiser hraje stárnoucího zahradníka, který by svůj život rád dožil v klidu s milovaným zahradnictvím a snad i milovanou ženou. Vzácný klid na samotě mimo civilizaci ale z ničeho nic naruší majetný soused, který chce místní prostředí kultivovat. Jenže to se zahradníkovi nechce líbit. Začíná humorný i dramatický souboj dvou světů, z nichž ani jeden nechce ustoupit ze svých ideálů. Kdo nakonec vyhraje? 

Vstupné: 130 Kč


19:45 Zápisník alkoholičky (kinosál)
Česko, 2024, 92 min
V mezinárodních statistikách se Česko pravidelně objevuje na předních příčkách spotřeby alkoholu. Také mladá Míša (Tereza Ramba) se kromě mateřství potýká se závislostí na alkoholu. To, co nejdříve maskuje za nevinnou zábavu, se brzy proměňuje v noční můru. V momentě, kdy ohrozí život sebe i svého dítěte, je jasné, že situaci musí začít řešit… Režisér Dan Svátek (Úsměvy smutných mužů) se inspiroval skutečným příběhem Michaely Duffkové. Hudbu k filmu vůbec poprvé složil Jakub König, jinak známý hudebník a bloger. 

Vstupné: 130 Kč

Pondělí 28.10.2024

14:00 Život k sežrání + workshop (kinosál)
Česko / Slovensko / Francie, 2024, 79 min
Dvanáctiletý Ben tráví dny podobně jako jeho vrstevníci. Hraje s kamarády v kapele, ale ze všeho nejradši pobývá v kuchyni a své kulinární výtvory pak s láskou konzumuje. Po návratu z prázdnin se však ukáže, že ručička na váze už překročila alarmující hranici. Ben začíná s podporou kamarádů svádět boj s nadváhou a zároveň prožívá první okouzlení… Animovaný celovečerní debut Kristiny Dufkové je adaptací populární stejnojmenné knihy spisovatele Mikaella Olliviera. Stejně jako francouzská předloha s nadhledem a humorem otevírá závažnější témata, ve filmu pak doplněná o okouzlující hudební složku, za níž stojí Michal Novinski a Jiří Macháček. Život k sežrání měl premiéru na prestižním festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy, z nějž si odvezl cenu ze soutěže Contrechamp. Workshop: Motivační plakát
(foyer kina) Připojte se k nám na inspirativní workshop k filmu Život k sežrání! Po projekci filmu se děti pustí do tvorby motivačního plakátu, který může pomoci hlavnímu hrdinovi Benovi nebo jim samotným na cestě za zdravějším životním stylem. Děti budou mít k dispozici řadu citátů a motivačních obrázků. Tento tvůrčí proces dětem umožní zamyslet se nad tím, co je motivuje ke zdravému životu, a zároveň podpoří jejich kreativitu. Těšíme se na jejich jedinečné nápady! 

Vstupné: 80 Kč


17:30 Králové Šumavy (kinosál)
Česko / Irsko, 2024, 70 min
Skutečný příběh legendárního převaděče Josefa Hasila, označovaného Státní bezpečností jako Král Šumavy. Tajemný hrdina hlubokých šumavských lesů pomohl z komunistického Československa na Západ desítkám lidí včetně matek s dětmi, které dokázal převést skrz močály až do Německa. Přestože byl jednou odhalen a uvězněn, z lágru záhy utekl, aby se vrátil jako agent americké zpravodajské služby CIC, dnešní CIA. Jak vnímal Hasil svou misi převaděče? Proč musel opustit dívku, kterou miloval? A jak ho vidí jedna z těch, kterým zachránil život? Film rámuje exkluzivní výpověď samotného Josefa Hasila zaznamená filmaři v USA krátce před jeho smrtí v roce 2019. Strhující snímek vstupuje do kin u příležitosti 100. výročí Hasilova narození. 

Vstupné: 130 Kč

Doprovodný program pro děti

Promítání pro děti a animační dílny budou probíhat každý den od soboty do pondělí vždy v následujících časech.

Nové Večerníčky České televize (foyer kina)
11:00 Čtyřlístek (1.-7. díl)
12:00 Viky, Sůva z nudlí
13:00 Zahrádka pod hvězdami II

Animační dílny (foyer kina)
Vždycky vás zajímalo, jak se film rozhýbe, jak dlouho trvá natáčení jednoho Večerníčku a jak si to můžete sami vyzkoušet? Přijďte si to sami vyzkoušet na festivalové Animační dílny do foyer kina.

Sobota: 15:30
Neděle: 12:30
Pondělí: 12:30 

Vstupné: zdarma

Program festivalu najdete zde: Filmové Kašperské Hory